Van onbekend Tomar naar bruisend Lissabon

21 Dec 2018

  

De tijd vliegt, en tijd tekort, het zijn van die termen die we allemaal wel  gebruiken in het dagelijks leven. Werken, sporten, familie, afspraken, vrienden, alles zo goed mogelijk onderhouden. Het neemt tijd in beslag. Iets waarvan ik dacht nu genoeg over te hebben! Niks is minder waar, want zelfs nu vliegt de tijd!  En... dat is misschien wel hoe het hoort als je het naar je zin hebt. 

 

Vanuit Coimbra zijn we naar een vrijwel onbekend plaatsje gereden in centraal Portugal. Tomar, en dat onbekende plaatsen kunnen verrassen bleek hier weer. Boven op de heuvel staat het klooster van Christus te pronken. Hoe het verhaal precies in elkaar steekt weet ik niet maar het heeft iets te maken met de orde van de tempeliers en orde van Christus. Het staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en na het zien begrijpen wel waarom. 

 

We laten ons met een tuktuk de heuvel oprijden, slingerend door de straten met hoge bomen pakken we af en toe een glimp van de stad beneden. Boven aangekomen verbazen we ons eerst al over de muren en de tuinen rondom het Klooster. Alleen hier kun je al uren rondwandelen. Een bezoek aan de binnenkant van het klooster is al even indrukwekkend. Binnentuinen, eetzalen, fonteintjes, sinasappelbomen wisselen elkaar af. Er is zelfs een kerkje in het klooster.  Ronddwalend vraag ik me dan altijd af hoe het hier geweest moet zijn in de tijd dat er echt gewoond en geleefd werd. Daar heb je hem weer, tijd....  Want even terug in de tijd om te spieken hoe het was, zou toch wel leuk zijn. 

 

 

 Klooster van Christus

 

De binnenstad van Tomar is ook de moeite waard om door heen te lopen. Beneden stroomt de rivier met wat watervalletjes rustig langs de stad. Mensen maken gebruik van het park, en genieten van de zon die nog heerlijk schijnt in december. 

 

 

 

We zakken nog een stukje verder af richting het zuiden. Langs de kust rijden we naar Nazare. Een typisch Portugees kustplaatsje waar het in de zomer overvol is en nu gezellig druk. Hier vindt je al de kliffen waar de golven ver onder je tegen aan slaan. Een paar weken geleden heeft hier nog het wereldkampioenschap golfsurfen plaats gevonden. De golven hier horen dan ook bij de hoogste van de wereld. Ook nu dobberen er surfers rond op hun board, vanaf boven kijken we toe hoe ze de golven pakken. Kopje koffie, gegrilde sardines en een glaasje witte wijn. 

 

  

Ondertussen hebben we het ook helemaal gevonden met de camper. Eigenlijk zijn we gewoon dikke vrienden. In de avond maken we ons eten op een 1 gas pit en ook het gebakken eitje met spek in de ochtend is prima te eten. Het gaspitje verwarmt tevens de camper al hebben we het eigenlijk helemaal niet koud.

 

Tip; Wil je ook een camper huren in Portugal? Portugal by Van is een kleine onderneming met een aantal campers. Omdat ze niet zo groot zijn valt ook de prijs mee en zijn afspraken te maken. 

 

Nog een aanrader is het dorpje Obidos, dit is een dorpje gebouwd binnen de stadsmuren van een oude burcht. Alle huisjes wit met rood, wit met blauw of geel geven een prachtige uitstraling tegen de dikke stadsmuren. Nu vlak voor kerst vindt ook de kerstmarkt binnen de stadsmuren plaats. Iedereen is verkleed, er worden kastanjes gebakken op houtvuur, en ginja gedronken. In de avond is de gehele stadsmuur en het dorpje verlicht. 

 

 Obidos

 

Tip, drink in Obidos een Ginja uit een chocoladecupje. Deze likeur van kersen kost je 1 euro. Alsof je een kersenbonbon in je mond hebt.

 

Inmiddels is het alweer tijd om "ons pap en mam" te halen voor een paar dagen Lissabon. Ze komen even meegenieten van de ze stad. 4 dagen struinen door Lissabon, in tram 28, luisteren naar Fado en vooral veel gegrilde sardientjes eten! 

 

Daarover lezen jullie de volgend keer meer!

 

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Recente berichten
Please reload

Volg mij
  • LinkedIn
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Instagram Icon