Een korte Kroatië trip

11 Dec 2018

Historische plekjes, baaien met azuurblauw water, mooie eilanden, en niet te vergeten  indrukwekkende watervallen.  Kroatië is een geweldige bestemming. Een tijd geleden maakte we een korte reis naar dit mooie land.

 

We vlogen samen met mijn ouders met Ryan Air  voor 25 euro richting Zadar. Zadar is een pareltje aan de Adriatische zee. De oude stad ligt op een schiereiland.  Bijna de hele stad is een monument  waar je kunt wandelen en genieten van de sfeer, de gebouwen en lekker eten. Want overal waar je kijkt vindt je restaurantjes en terrasjes waar je voor weinig geld kunt eten en drinken. 

 

Wanneer je in de avond door de stad loopt breng dan een bezoek aan het moderne zeeorgel, Net buiten de stad vindt je dit bijzondere object.  Er zijn marmeren pijpen in de zee aangebracht die via een trap naar boven komen. De kracht van het zeewater creëert de meest betoverende geluiden. Heel apart om te horen. 

 

                 Zadar - binnenstad   

 

Tip: een leuke camping om te verblijven is  Zaton  Holiday Resort . Je kunt daar naast je eigen tent of caravan ook huisjes huren. De camping ligt direct aan het water. Heeft een prachtig zwembad en organiseert in het hoogseizoen leuke activiteiten. 

 

Als je in Kroatië bent mag een bezoek aan de Plitvice meren uiteraard niet ontbreken!  

Vanuit Zadar trokken wij er een dag op uit om deze meren te bezoeken. 

 

Het Plitviche park bestaat uit 16 meren en honderden watervallen. De hoogste is  78 meter. Rondom deze meren vindt je een prachtig bos waardoor de omgeving nog sprookjesachtiger aandoet. 

 

Je kunt er schitterende wandelingen maken over de vlonders die overal in het park zijn aangelegd. Wil je net even buiten, de letterlijk gebaande paden kies dan voor een wandelroute die iets verder gaat. Bij de ingang van het park kun je je route uitkiezen. Alles staat duidelijk omschreven.  Het park is werkelijk prachtig. Het is lastig te omschrijven maar de kleuren van het water, de houten vlonders en de bomen die ruisen in de wind maken het net alsof je in een Grimm sprookje rondloopt. 

 

 

 

Plitviche meren 

 

Tevens brachten wij een bliksembezoek aan het Krka nationaal park. Ook hier watervallen, alleen hier mag je er ook in zwemmen. 1 van de bekendste is Skradinski Buk. Het kristalheldere water is aanlokkelijk en bijna zou je er zonder voelen in willen springen. Maar let op, het is water uit de bergen, dus ook in de zomer nog koud. 

 

 

 Krka nationaal park

 

En als je dan in Kroatie bent kunt je niet om Split heen. Split was van oorsprong een paleis. In de gebouwen woonden ooit personeel. Het is bijzonder om er rond te lopen. Je kunt in Split makkelijk een dag door de gezellige straatjes struinen, af en toe een winkel, een zaakje met lokale producten of een terrasje opzoeken. Achter het paleis vindt je een brede autoloze boulevard aan de haven.

 

Zadar en Split binnenstad

 

Zelf waren wij maar kort in Kroatië en het land heeft ons verrast. Binnenkort gaan we terug om ook de mooie eilanden te bezoeken.

 

Voor een lang weekend weg is de route zoals deze een mooie invulling om kennis te maken met het land. Weer een nieuw stukje van de wereld gezien. 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Recente berichten
Please reload

Volg mij
  • LinkedIn
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Instagram Icon