Paradijselijk eiland Morro de Sao Paulo

1 Nov 2018

 

Weten jullie dat Brazilië ook een paradijselijk eiland heeft?  Een eiland met hagelwitte zandstranden, wuivende palmbomen, hippe eettentjes, en gezellige feestjes op het strand.  Het eiland Morro de Sao Paulo is minder bekend dan Ilha Grande en Ilha Bela ,maar meer dan de moeite waard om te bezoeken!

 

                Morro de Sao Paulo - overgang van 2e naar 3e strand

 

Bereikbaarheid

 

Het eiland ligt hemelsbreed 60 kilometer vanaf de stad Salvador. Vanuit de haven zijn er een paar mogelijkheden om het eiland te bereiken; via de organisatie Biotur kun je de snelle catamaran nemen. Deze brengt je in 5 kwartier richting het eiland. 

 

Je kunt er ook voor kiezen om land, zee, land te kiezen, Je vaart dan met een grote pont naar de overkant van Salvador, daar staat een bus te wachten en vervolgens stap je in de plaats Valencia weer over op een boot. Deze brengt je in een kwartier richting Morro.  Je komt aan in de haven, waar je als eerste een kleine bijdrage moet betalen. Een soort toeristenbelasting. Daarna volgt een helling naar boven en zet je voet op het pleintje van het eiland.

 

Advies; ben je geen liefhebber van open zee kies dan de optie van land, zee, land. Je bent dan minder lang op het water. De catamaran is wel veel sneller. Een reistabletje is dus ook een goede optie. 

 

Sfeer

 

De sfeer op het eiland is prima, relaxt. Er rijden geen auto's en het vervoer van de koffers en backpacks vindt plaats met kruiwagens. 10 jaar geleden waren er nog geen geasfalteerde wegen. Je liep met je voetjes door het zand langs de winkels. De tafeltjes van de restaurants stonden te wiebelen in het losse zand.  Inmiddels is de hoofdstraat en het 1e strand voorzien van stenen. Het loopt allemaal wat makkelijker.  

Bij aankomst op het eiland vindt je een plein met een grote boom, in de avond komen de bewoners hier allemaal bij elkaar. Iedere avond is er live muziek, een marktje of kun je kijken naar mensen van het theater die buiten een optreden geven.  

Verderop in de hoofdstraat vindt je een grote hoeveelheid aan leuke winkeltjes, afgewisseld met restaurantjes.

 

Aankomst op het eiland 

 

Verder doorslenterend richting richting het 2e strand, vindt je ook een grote diversiteit aan restaurantjes. Iedere avond met de voeten in het zand direct aan het water eten.  Slenter over de houten vlonder die helemaal van strand 1 naar het begin van het 3e strand loopt. En zoek een plekje bij 1 van de restaurants of bars. 

 

Tip; drink een koffie bij Caramelo. Aan het einde van de doorgaande straat zit dit klein knusse koffiewinkeltje. De lekkerste koffie! En als je zin hebt in wat zoetigheid is er ook nog genoeg te vinden. 

 

Drink in de avond een verse mix van Ome Joe. Net voorbij het centrale plein staat Joe al jaren met zijn kraampje. Gevuld met heel veel vers fruit en een dosis alcohol maakt hij de lekkerste cocktails!  Maak zelf je keuze of laat je verrassen. 

 

Strand

 

Een eiland betekent uiteraard strand. Aan het einde van de hoofdstraat begin je met 1e strand. Want op deze manier worden ze benoemd, 1e 2e en 3e strand. 

Op het 1e strand kun je zien hoe mensen vanaf de tiroleza naar beneden komen en met een plons in het water terecht komen. Het is een smal zandstrand waar je je aan het einde van de middag steeds verder naar achter verplaatst.  Het strand wordt steeds een stukje smaller. Je kunt hier snorkelen, surfen en een bananenboot nemen. Of voetbal met de locals! Je bent altijd welkom om een potje mee te spelen. 

 

  1e strand

 

Het 2e strand staat bekend om zijn vele restaurantjes en gezelligheid. Het is hier vaak een drukte van belang, er wordt gevoetbald aan de waterrand, gedobberd op een luchtbed of beach-tennis gespeeld.  

  

Het 3e strand is wat verder weg, meer afgelegen en rustiger. Het strand wordt breder en de palmbomen volgen elkaar op. Dit is een echt tropisch paradijs. Je kunt hier urenlang wandelen, tussendoor even uitrusten bij locals die wat stoelen  hebben neergezet en klaar staan voor de bereiding van een caipirinha.  
Op de hoek van het 2e naar het 3e strand kun je de kleine geel/zwart gestreepte visjes bewonderen. In drommen zwemmen ze om je heen. Een geweldige plek om te snorkelen. Hier kom je helemaal tot rust.

 

 3e strand

 

Verblijf 

 

Het eiland heeft zoveel mogelijkheden voor overnachting. Van luxe tot hostel, groot tot kleinschalig, met en zonder zwembad, in het tropische bos of aan het strand. Wij kozen voor Pousada Gongo, Pousada Aquarela en Vista Bela Pousada.  

 

Pousda Gongo ligt net voorbij het plein, in een straat die volop in ontwikkeling is. Met een aantal trappen naar boven kom je aan in deze kleinschalige en vooral knusse pousada. De aandacht ligt hier met name bij het ontbijt wat met zorg wordt bereid. 

 

Iets verderop richting het tropische bos ligt Pousada Aquarela, kleine huisjes boven op de berg met een prachtig uitzicht over het atlantische bos. Alle huisjes hebben een eigen balkon met een hangmat. Het ontbijt in de ochtend is beneden in het restaurant. Vers fruit, broodjes en beleg in overvloed. Aquerala is in de avond ook een bekend restaurant waar je de lekkerste Argentijnse biefstuk kunt eten.

 

Ook sliepen we in Vista Bela Pousada, een wat luxere accommodatie met zwembad en voortreffelijk ontbijt. Wat hier vooral leuk is, het ontbijt wordt buiten geserveerd met een groot aantal lekkernijen. 

 

Dagtochten 

 

Er zijn diverse opties voor een dagtocht.  Op het eiland zal het niet lang duren voor je wordt aangesproken door iemand met een map. Ze hebben allerlei mooie plaatjes en laten je zien waar je zoal naar  toe kunt.  Boek een leuke tour bij 1 van hen.   

 

Op het 3e strand kun je een boot nemen die je vervolgens naar het eiland Boipepa brengt. Boipepa is een heel klein tropisch eiland. Nog niet overspoeld met toeristen. Autenthiek! Als je wordt afzet op het eiland loop dan niet helemaal door naar het kleine centrum voor je lunch. Stop bij een kleinschalig strandtentje, overdekt met doeken. Je eet hier de allerlekkerste en meest verse vis die er maar bestaat. Helemaal in Bahiaanse stijl met manoc en farofa;  Om je vingers bij af te likken. Na 1,5 uur stap je weer op de boot en vaar je door de mangrove naar het drijvende oesterrestaurant. Het restaurant bevindt zich midden op het water en de netten zitten vol met oesters. Bestel 1 losse oester om te proeven of ..... een hele bord vol. 

 

Een andere leuke dagtocht is met de jeep over het eiland, door het Mata Atlantica waar je vervolgens weer wordt opgewacht door een boot. De boot brengt je naar een aantal drijvende "bars". Met een Caipirinha in je hand op zoek naar de gekleurde vissen om je  heen.

 

Een leuke tip voor als je alleen de andere kant van het eiland Morro wilt bezoeken.  Boek hiervoor niet een te dure tour maar loop richting de haven. Aan de steiger liggen  een aantal kleine bootjes met locals. Ze varen je naar de andere kant van het eiland voor een klein bedrag. De gehele dag blijven ze op en neer varen dus als je weer terug wilt hou je vanaf het strand gewoon een bootje aan.

 

Aan deze kant van het eiland vindt je een aantal roze bergen. Volgens de legende geven ze medicinale modder. Goed voor alles! Dus smeer je gerust even in, Laat het goed opdrogen en neem daarna een duik in de zee.  Het levert alleen al hilarische foto's op. 

 

 

 

 

 Dagtochten vanaf Morro de Sao Paulo

 

 

Zonsondergang

 

Als je de zonsondergang in een hippe omgeving en met een cocktail in je hand wilt zien maak dan een reservering bij Toca_do_Morcego.  In deze hippe club heb je het mooiste uitzicht. Met de muziek op de achtergrond zie je de zon in de zee zakken.  Hou er wel rekening mee dat het meestal erg druk is.  Heb je niet zoveel behoefte aan een hippe club zorg dan gewoon dat je in de buurt bent van de haven tegen zonsondergang.  En neem je eigen flesje wijn mee. 

 

                Zonsondergang 

 

Morro de Sao Paulo is een eiland om te genieten van zon, zee, strand en lekker eten! Een eiland om het leven te vieren, want in de avond  kun je altijd wel ergens aansluiten voor een dansje. Of dat nu met de blote voeten op het strand is of in de club van Morro. Laat je meenemen in deze sfeer en kom relaxed en zongebruind weer terug in Salvador!

 

 

Share on Facebook
Please reload

Recente berichten
Please reload

Volg mij
  • LinkedIn
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Instagram Icon