Porto in Vogelvlucht

18 Oct 2018

 

Porto is een mooie stad gelegen aan de Douro rivier. Uiteraard bekend om o.a. zijn porthuizen.  De meeste mensen  bezoeken Porto in een dag of 3. Wat nu als  je maar een paar uurtjes hebt om Porto te bezoeken... En je er toch het beste uit wilt halen. 

 

Vanaf de luchthaven sta je met de auto in een half uurtje in het centrum van Porto. Onderaan bij 1 van de meeste bekende bezienswaardigheden (Ponte Luis, ofwel blauwe brug) van de stad start een fiets tour van BajaBikes.

 

Fietstour

 

2x per dag kun je deelnemen aan een Nederlandstalige tour van 3 uur. Je kunt het beste vooraf reserveren, en wat fijn is aan deze organisatie is dat je ook op het laatste moment nog kunt switchen.  Heeft je vlucht vertraging of kom je gewoon pas later aan in de stad mag je gewoon annuleren. Met de meeste comfortabele elektrische fietsen (genoeg power) zodat je niet zwaar vermoeid boven op de bergen en heuvels aankomt zie je veel bezienswaardigheden van de stad. De uitleg tijdens de tour is helder en duidelijk.  

 

De 1e klim is meteen de steilste, van boven kijk je over de Douro rivier waar de Port bootjes heen en weer varen. De zon geeft een mooie gloed op de gekleurde huizen aan de overkant. Tijd voor een paar foto's.  Vanaf hier zie je de contouren van de stad.

 

 

 

Estacao de Sao Bento

 

Via wat kleine straatjes slingeren we vervolgens naar de 3e brug van Porto stad.  Ook hier weer met een mooi uitzicht over de rivier en alle bootjes die in een traag tempo afzakken richting de Douro vallei.  Daar waar de druiven voor de port op de hellingen van de vallei rijpen.  Ook hier is het herfst dus de wijnranken in de verte kleuren al wat geel en rood en de blaadjes van de bomen dwarrelen over straat. Het is gezellig druk in Porto, via verschillende bezienswaardigheden fietsen we verder. Hier en daar een stop en soms de tijd om even ergens naar binnen te gaan. Zo ook in het  beroemde station van Porto met zijn prachtige azujelos (geglazuurde Portugese tegeltjes). 

 

 

Op het terras worden we getrakteerd op een bica (Portugees kopje koffie) en een pastel de nata. Want ook al wordt dit gebakje van origine in Lissabon gemaakt, ook hier genieten ze van deze lekkernij met vanillepudding en kaneel. 

 

Harry Potter

 

Verder op weg passeren we de bekende bibliotheek van Porto. Buiten staat een lange rij om deze te kunnen bezichtigen. Want sinds bekend is geworden dat schrijfster J.K. Rowling veel van haar Harry Potter inspiratie opdeed in deze bibliotheek (en ook in Porto stad) moet je een kaartje kopen om de indrukwekkende bibliotheek van binnen te bekijken.

 

Aan het einde van de tour stoppen we weer bij de Ponte Luis. Dichtbij de wijk Ribeira waar de terassen gevuld zijn met mensen en het lekkerste eten voorbij komt. Na het inleveren van de fietsen genieten we nog even van een drankje aan het water. Levende muziek voert door de straat, mensen lopen langs, de bootjes leggen aan. Het is tijd om te gaan eten. Langzaam zakt de zon weg achter de bergen en de borden met de lekkerste vis komen al voorbij. 

 

 

Slapen in Porto

 

Onderweg richting ons hotel, het MyStay Porto Bilbao lopen we langs een klein Portugees restaurantje. Het is er inmiddels al gezellig druk en het eten ziet er zo van aan afstandje allemaal lekker uit. We besluiten een poging te wagen. Helaas, pas over 2 uur is er tijd om een hapje te eten. We kijken elkaar aan, en ondanks het feit dat we nu al wel trek hebben besluiten we toch onze naam in de agenda te laten zetten.


Even relaxen op de lichte, knusse kamer van MyStay Porto Bilbao is geen probleem. In een mooi oud pand vind je hier mooie kamers met goede bedden, netjes en schoon. Leuk ingericht met aandacht voor detail. Een mandje met koekjes, koffie, thee, krackers en 2 flesjes water staan klaar. Ik word altijd vrolijk van de eenvoud in een kamer, eenvoud met warmte en aandacht.  En dat is precies hoe deze kamer is aangekleed.

 

Typisch Portugees

 

Na iets meer dan 1,5 uur begeven we ons richting restaurant Maria Rita. Het is nog steeds druk en we moeten heel even wachten nog. Gelukkig is het wachten zeker de moeite waard. We genieten van een typisch Portugese sfeer, een lekker glaasje wijn en de specialiteit van het huis, de bacalhau. Een ovenschotel met bacalhau, creme fraiche, kaas, tomaat, paprika, aardappeltjes. Herkenbare smaken maar zo anders klaar gemaakt. Het blijft gezellig druk in het restaurant tot laat in de avond. De portugezen en toeristen maken plezier met elkaar. We zien de meest lekkere gerechten voorbij komen. Dus mochten we binnenkort weer in Porto zijn gaan we zeker terug. 

Tijd om te gaan slapen, een paar uurtjes voordat onze vlucht weer vertrekt. Al met al een korte maar gedenkwaardige paar uur in Porto. 

 

Je kunt je in Porto uiteraard langer vermaken als een paar uurtjes. Er is zoveel meer te zien en te doen. Natuurlijk moet je een tour boeken door 1 van de Porthuizen en zien hoe het proces verloopt. Een tour maken over de rivier, of een wandeling richting de kust. Deze keer hebben we daar helaas geen tijd voor.  Deze fietstocht bij BajaBikes is een super idee om snel de hoogtepunten van de stad te zien.

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Recente berichten
Please reload

Volg mij
  • LinkedIn
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Instagram Icon