Puur gevoel van vrijheid op het eiland Lefkas!

18 Oct 2018

 

Griekenland it is! Het schiereiland Lefkas (Lefkada) is voor veel mensen nog niet bekend. Dus hoe leuk is het dan om juist hier op pad te gaan. Want, iets nieuws ontdekken is veel leuker als gebaande paden gaan natuurlijk.

 

Per week gaan er diverse vluchten richting Preveza, dit is de dichtstbijzijnde aanvlieghaven van het groene Lefkas. Transavia (www.transavia.com) vliegt in het hoogseizoen ongeveer 5 keer per week. Ook met RyanAir kun je vanaf Dusseldorf Weeze naar Preveza vliegen. Eenmaal aangekomen op de luchthaven is het ongeveer een uur rijden richting het eiland. Onderweg een mooie route langs het blauwe water, en een groen binnenland.

 

 

Waar we normaal bijna altijd kiezen voor een B&B, verblijven dit keer in een "echt" hotel, het Aliki hotel (http://www.alikihotel.gr/site/). De Nederlandse eigenaresse van het kleinschalige, knusse Aliki hotel staat al op ons te wachten op de luchthaven. Na een 3 kwartier rijden bereiken we via de drijvende brug het eiland Lefkada. Bootjes varen op het blauwe water en diverse restaurantjes openen net hun deuren. Het vakantie gevoel overvalt je direct. Via Lefkada stad en wat andere kleine plaatsjes bereiken we via een route langs de kust; Nikiana. Recht voor de deur stoppen we voor het stralend witte hotel!

 

De warme ontvangst die we op de luchthaven hebben gehad krijgen we nogmaals als we de drempel overstappen. Met een korte uitleg kunnen we onze spullen kwijt op de net gerenoveerde kamer, ruim, licht en met toch typische Griekse kleuren. De bedden van het Aliki hotel verdienen een extra vermelding. Bedden spelen hoe dan ook een belangrijke rol in het vakantieplezier, en hier hoef je niet te twijfelen of je lekker kunt slapen. Elke ochtend uitgerust wakker! We zijn vroeg in het seizoen dus als we

's morgens wakker worden kunnen we heerlijk ontbijten aan het zwembad. Tafeltjes staan opgesteld rondom het zwembad, voor de liefhebber in de zon, voor de ander in de schaduw. Op maar 3 uur vliegen van huis ben je toch echt op vakantie. Fluitende vogels in de hoge bomen, het blauwe water van de zee in het vizier.

 

 

 

 

Oefenen met de scooter - Beleven

 

Jaaa.... hoe leuk is dit, we hebben voor de komende week 2 scooters gehuurd. We gaan dit eiland verkennen op de meest leuke manier die ik me maar kan bedenken. Buiten, met de wind in de haren, hier en daar een beetje snelheid. Om te oefenen rijden we eerst even richting #Nidri, het dichtstbijzijnde plaatsje.

 

#Nidri is een gezellige plaats met niet al te brede stranden. De bomen komen op sommige plaatsen tot aan het water en zorgen voor de nodige schaduw. In de haven dobberen de zeiljachten en de vissersbootjes naast elkaar in de zon.

 

Voor de lunch parkeren we onze scooter ergens op een kleine parkeerplaats bij het strand. In een restaurantje met tafeltjes aan het water zakken we op de stoel, en met onze voetjes in de zee genieten we van een #Saganaki en een salade. Uitzicht op het azuurblauwe water en een paar eilandjes die op korte afstand liggen. Glaasje water erbij, proost! We kunnen het hier wel even houden.

 

 

Het eiland ontdekken - Doen

 

Nu we weten hoe de scooter werkt trekken we de volgende dag de bergen in, dwars oversteken naar de andere kant van het eiland. Over kronkelige wegen, Thomas voorop, die uiteraard af en toe eens achterom kijkt of ik wel volg, rijden we richting #Kathisma Onderweg moeten we af en toe nog eens stoppen voor overstekende geiten. Langzaam maar zeker gaan we steeds hoger en worden de vergezichten over het groene eiland richting de blauwe zee ook steeds mooier. In een klein dorpje op een door bomen overdekt pleintje genieten de Grieken van een spelletje schaak en een kopje koffie. Prima plek halverwege om ook even te stoppen.

 

Tussen de bewoners nemen we plaats op het pleintje. Het is er heerlijk koel. Vanaf de overkant van de straat komt de serveerster aan met 2 flesjes water. Die horen bij de bestelling en hoeven niet te worden afgerekend. Natuurlijk....., economisch gezien, heel slecht, maar dit is wel wat het juist leuk maakt om deze kleine dorpjes te bezoeken. Na enkele gesprekken (handen en voetenwerk) met de schakende mannen vervolgen we onze weg.

 

Na ongeveer een 3 kwartier rijden zien we vanaf een afstand #Kathisma strand liggen. Wauw, dat water, dat strand, die rotsen op de achtergrond. Beneden aangekomen nemen we plaats op een strandbedje. Roep me maar als het tijd wordt om weer terug te rijden!

 

De rest van de week crossen we met de scooter het gehele eiland over. Wat een heerlijke gevoel. Op deze manier kom je op plaatsen, door dorpjes en over wegen waar je normaal niet zo snel komt. Zo ook bijvoorbeeld bij het restaurant met de mooiste zonsondergang van het eiland; #Rachi bij Exantia! Helemaal op het topje van de berg, bereikbaar over smalle kronkelige wegen vindt je dit restaurant. Het is overigens ook de plaats waar de paragliders vertrekken. Dus bij de juiste wind heb je een mooi uitzicht vanaf het terras en zie je de paragliders steeds kleiner worden. Het restaurant zelf is hip, met loungemuziek en een moderne menukaart. Ook over de styling en aankleding is nagedacht. Griekse families komen hier graag voor het avondeten, dus zorg wel dat je vooraf een plekje hebt gereserveerd. Als je bord eten geserveerd wordt zie je langzaam de zon in de zee zakken, 1 wijntje bij het eten voordat (wel even een trui aan) terug rijden op de scooter. Wederom een mooie dag op de juiste manier afgesloten! Dit zijn herinneringen die blijven...

 

 

Met een bootje de eilandjes van dichtbij bekijken-Beleven

 

De laatste dag op het eiland huren we dichtbij het #Aliki hotel een bootje. Vaarbewijs is niet nodig. Na een korte uitleg en benzine check vertrekken we naar open water. Voor de kust van Nidri vindt je een aantal eilandjes, 1 daarvan is het eiland Skorpios. Skorpios is een privé eiland met lange historie, het eiland is eigendom van de Onassis familie. We leggen de boot aan voor het eiland en proberen een glimp op te vangen van .... ja van wat eigenlijk. Het is er stil en van de privé vertrekken die wellicht op het eiland staan is niets zichtbaar. Het water voor het eiland is helder en blauw dus nemen we een duik met onze snorkeluitrusting.

 

Het eiland Meganisi is wel te bezoeken dus (met wat gestuntel) weten we ons bootje vast te leggen aan de kade. Na een rondje over het eiland is het tijd voor lunch. In het het haventje smullen we van verse sardines. De rest van de middag varen we over het water, langs inhammen in de witte rotsen, af en toe een duik in het verfrissende water. Vergeet niet je anker uit te gooien (en weer op te halen bij vertrek :)). Als de zon wat begint te zakken zetten we koers terug. Nog een laatste diner voordat het tijd wordt onze koffers weer te pakken.

 

 

Lefkas heeft ons op meerdere manieren verrast, en uiteindelijk is dat waar het allemaal om gaat, toch?!

 

Puur gevoel van vrijheid op het eiland Lefkas! - Tips

 

Lefkas heeft een diversiteit aan stranden met aan de oostkant kleine gezellige strandjes, met kiezels.

-Nidri, je vindt hier diverse kleine strandjes met bomen zodat je ook in de schaduw kunt liggen. restaurantjes in overvloed en voor een lage prijs kun je nog een heerlijk ligbed huren.

 

Aan de andere kant van het eiland heb je prachtige grote stranden, het water is blauwer dan blauw.

-Egremni, als je aan komt rijden wordt je verwend door een spectaculair uitzicht. Wit zand en de kleur van de zee is exotisch blauw. Het laatste stuk naar het strand moet je via een trap naar beneden. Met een lengte van ongeveer twee kilometer heb je hier altijd wel een plekje.

-Porto Katsiki, het bekendste strand van #Lefkada. De rotswand steekt mooi af tegen het blauwe water, en voor de liefhebbers is er daarom ook plek in de schaduw te vinden. Het laatste stuk is ook hier bereikbaar met een trap.

-Kathisma, dit strand wordt druk bezocht door de Grieken zelf. In de zomer is het er erg druk. Je kunt helemaal tot aan het strand rijden. Beach bars met lounge muziek, en zelfs met een zwembad, worden druk bezocht. Er hangt een gezellige, relaxte sfeer en in de zomer draaien er internationale DJ's (overdag en 's avonds). Leuk detail, als je net zoals wij de paraglider-sprong durft te maken land je met je voetjes op dit strand.

-Ponti beach, het grote strand bij Vassiliki, het wordt ook “surfers beach” genoemd. Er staat namelijk altijd wel wind. Je vindt er verschillende restaurantjes langs het strand.

 

Je hoeft niet bang te zijn dat je niet lekker kunt eten op Lefkas! In ieder dorpje vindt je wel leuke restaurants waar je voor een goede prijs lekker kunt eten. Ik wil er naast #Rachi nog 3 aanraden. Dicht bij #Hotel Aliki en de moeite waard!

-Restaurant Acroiali, op zijn Grieks schrijf je het anders, maar de eigenaren van #Hotel Aliki kunnen je precies vertellen waar dit restarant is. Je zit hier direct aan het water, en met de fel blauw gekleurde stoelen en rood witte tafelkleedjes doet dit restaurant echt Grieks aan. En dat is het ook, je eet hier de vers gevangen vis van die dag of een heerlijke Griekse schotel. De zon schijnt op de achtergrond, kinderen spelen in het water en bootjes dobberen voor de kust. Vanaf het terras kijk je op zo op de bergen van het vaste land, het plaatje klopt, dit is vakantie en tot rust komen.

-Restaurant Minas, met een trapje naar boven kom je hier op het heerlijke terras van deze Griekse taverne. Ook hier weer origineel eten, verse vis die je zelf kunt uitzoeken als je wilt, en een menukaart met Griekse lekkernijen. Durf je het aan om je te laten verrassen door de kok dan kun je dat ook aangeven. Binnen de kortste keren staat je tafel dan gevuld met lekkere hapjes om je vingers bij af te likken.

-No menu restaurant in Nidri, de naam zegt het al, geen menu hier! In een vakantie gaan we eigenlijk nooit 2 keer terug naar hetzelfde restaurant, nu wel, want naast Acroiali waar we 2 keer geweest zijn moest ook dit restaurant 2 keer bezocht worden. De kok heeft een eigen kruidentuin, hij vraagt je vooraf of je allergisch bent voor iets, en daarna gaat hij volledig zijn eigen gang. De keuze is vlees, vis of vegetarisch. We kozen voor 1x vis en 1x vlees. Wat we op tafel kregen was een plaatje en de smaak..... je proeft allerlei verse kruiden en het laat je raden wat er allemaal in zit. Alles vers en met liefde bereidt en dat proef je hier extreem. Je zit heerlijk buiten in tuin overdekt door groen. Sfeervol, en een warme bediening. De rekening krijg je met een hartje waarop een tekst geschreven is door de eigenaresse zelf. Een tekst die speciaal voor jou bedacht is. Persoonlijk en wederom met liefde.

 

Lefkas is een eiland wat je echt bezoekt voor de mooie stranden en de ontspannen sfeer. Je vindt er niet heel veel "bezienswaardigheden".

Als je toch graag een uitstapje wilt maken, anders dan strand, kun je de watervallen van #Nidri bezoeken. Langs een pad over rotsen (voor mensen die slecht ter been zijn geen aanrader) kom je langs en bij verschillende watervallen. De grootste waterval is 15 meter hoog. Voor de mensen die willen, je kunt een duik nemen, hou er wel rekening mee dat het water uit de bergen komt en dus..... koud is! Altijd :) De beste tijd om de watervallen te bezoeken is in het voorjaar, in de zomer heb je kans dat ze droog komen te staan.

 

De kleine bergdorpjes Neochori en Vafkeri zijn de moeite waard om te bezoeken. Je waant je hier nog even terug in de tijd. Authentiek en heel anders dan de dorpen aan de kust.

Als je toert met de scooter kom je sowieso onderweg verrassingen tegen. Stap lekker af en laat je scooter gewoon aan de kant van de weg staan. Hier kan dat nog!

 

De scooter huur je overigens het beste bij je accommodatie. Ze weten de beste verhuurbedrijven en kunnen vaak ook nog wel leuke afspraken maken.

 

Start en geniet, en laat je verrassen door dit eiland, net zoals wij!

 

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Recente berichten
Please reload

Volg mij
  • LinkedIn
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Instagram Icon