Bem vindo a Salvador!

29 Jun 2018

Reizen-Overnachten-Beleven

 

Dit is het eerste wat we lezen als we vanuit het vliegtuig op de luchthaven lopen, samen met de groot gekleurde foto's van vrouwen in typisch Bahiaanse klederdracht! Na een vlucht van een uurtje of 8 worden de ogen door de vrolijke gezichten en kleuren geopend. Salvad or is Brazilië, Salvador is Bahia. Een koloniaal en lang verleden. De paspoortcontrole gaat sneller als in Rio, waarschijnlijk omdat deze stad door minder toeristen bezocht wordt. En dat is zonde, want juist hier ligt een rijk verleden, misschien niet altijd rooskleurig, maar het is er wel! Salvador ademt verleden met zijn prachtige koloniale panden aan de zee, gekleurde huizen, mensen die leven met muziek. Hier proef je het echte Brazilië!

 

 

Het is niet moeilijk om vanaf de luchthaven een taxi te pakken, en ook de kosten vallen mee. Voor een ritje richting het oude centrum (in de nacht een klein half uurtje rijden, overdag in de spits wat langer) betaal je rond de 15,00 euro. De taxichauffeur helpt je met de koffers en heet je nogmaals vriendelijk welkom in zijn stad. Portugees is een lastige taal, en de meeste mensen spreken een gebrekkig woordje Engels. Doe jij echter je best en begin je over voetbal heb je al snel een enthousiast en hartverwarmend contact. Met heftige gebaren en een extra rondje van de chauffeur zal hij je wijzen op het stadion waar ook het Nederlandse elftal in 2014 zijn wedstrijden gespeeld heeft. Taal is dan onbelangrijk!

 

 

Bahiacafé hotel - Overnachten

 

 

Aangekomen bij onze overnachtingsplek, deze keer het #Bahiacafe Hotel (www.bahiacafehotel.com), stappen we binnen in een heerlijk koel koloniaal pand. Deze plek ademt verleden en toekomst tegelijk. De prachtige muren van minimaal een meter breed houden de warmte buiten. Er is hier gebruik gemaakt van het gebouw. Via allerlei trapjes en een zelfs een klein binnenplaatsje worden we naar onze kamer gebracht. Oude hoge klapdeuren, geven toegang tot onze slaapplaats de komende nachten. Wat een plaatje van een kamer, in een nog mooier pand. Oude elementen zijn bewaard gebleven en alles is met aandacht ingericht. Als we de volgende ochtend wakker worden dwalen we via de trappen richting de ontbijt ruimte. De luiken staan open en er waait een verkoelend zeebriesje naar binnen. Eerst een kopje koffie om de dag te beginnen, Daarna lopen we langs de houten tafel om te kijken wat er allemaal te eten is. Zoals altijd en overal in Brazilie ontbreekt het je niet aan zoetigheid, vers gebakken cakes en pudding met rijst en vanille. Op de tafel staat nog een menukaartje, eieren kun je bestellen zoals jij ze graag wil. En uiteraard, #tapioca, pannenkoekjes gebakken van dit typisch Braziliaanse meel, zoet of hartig kies maar. Buiten de geluiden van een stad die leeft, kraampjes worden gevuld en een groep fietsers start zijn zondagse tour. Tijd om de stad te gaan ontdekken!

 

 

Pelourinho - Beleven

 

 

Het oude stadshart van Salvador, daar waar de muziek wordt bedacht en gespeeld, #Michael Jackson nam zijn clip "They don't care about us" voor een groot gedeelte op in dit gedeelte van Salvador. Samen met de toonaangevende groep #Olodum. Ze spelen nog steeds wekelijks op het plein. Neem een zit op de trappen van #Pelourinho en laat je meenemen op het ritme van de Samba Reggae. Stil blijven zitten wordt lastig. Het enthousiasme straalt van deze mensen af, dus je zult al snel worden meegezogen door het ritme.

 

 

 

Dwaal door de straatjes van het oude Pelourinho, desnoods achter de muziek aan. Pak een terrasje en een kokosnoot, relax en geniet vooral. Pak aan het einde van de middag de Elevador Lacerda (lift van de bovenstad naar beneden, of andersom), voor 15 reais, omgerekend een paar cent, slenter beneden door de Mercado Commercial en wandel langs de haven. Het is maar een heel klein stukje van Salvador maar je hebt wel meteen het meest authentieke deel te pakken.

 

Het #Bahiacafe Hotel ligt een paar honderd meter van de Elevador dus als je dan aan het einde van de middag de koelte van het pand weer opzoekt heb je een mooie dag beleefd. Boek in het hotel een massage of neem plaats in de hotelbar voordat je gaat douchen. Het personeel is warm en vriendelijk, probeert je een woordje Portugees te leren en beheersen allemaal Engels.

 

 

Poro Restaurant- Eten

 

Fris gedoucht lopen we tegen de avond richting Pelourinho, we steken het plein over en lopen over de "kazeien" aan de andere kant door naar boven. Vorige jaar ontdekte we een restaurantje in Salvador, en ik kan niet wachten daar nu weer aan te schuiven. In een groot, statig koloniaal pand is een klein deel gereserveerd voor Restaurant #Poro!! Knus, gezellig, en leuk ingericht. Er is een kaart in het Portugees en Engels, en ieder gerechtje is de moeite waard om te proberen. Het is een plaatje als je het eten op het bord krijgt, met aandacht wordt de bord opgemaakt. Vanavond gaan we voor de garnalen in een krokant jasje vooraf en een tournedos als hoofdgerecht. Begeleid door een flesje wijn genieten we van de ambiance, we vergeten foto's te maken. Maar Google maar eens op Tripadvisor naar restaurant Poro in Salvador. Daar staan mooie foto's en krijg je een indruk van het restaurant. Het blijft moeilijk een sfeer te omschrijven van iets wat zo leuk en lekker is, daarom ga en ervaar!

 

 

Salvador Tips

 

KLM vliegt dagelijks in samenwerking met Gol naar Salvador. Er is een overstap in Sao Paulo. Je kunt ook met Tap Air Portugal vliegen dan heb je eerst een tussenlanding in Lissabon. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zelf naar Sao Paulo te vliegen en een binnenlandse vlucht naar Salvador te nemen. Tam en GOl vliegen dagelijks meerdere keren vanuit Sao Paulo richting Salvador.

Wil je meer weten over de vluchten neem dan contact met me op : christelvangelder@hotmail.com

 

Tuurlijk is Salvador veel groter als het stuk wat hierboven beschreven is. Je vindt er ook nog een groot modern deel met grote shopping malls. En een kusstrook met diverse vuurtorens die de moeite waard zijn om te bezoeken. In de toekomst zal ik daar meer over schrijven. Wil je nu al weten hoe je deze plaatsen kunt #Beleven neem dan ook even contact op.

 

In Salvador kun je zoals in heel Brazilië het water niet drinken uit de kraan. Zorg er dus voor dat je in deze warmte altijd een flesje water bij de hand hebt. Overigens kun je die ook op straat kopen bij de verkopers met koelboxen.

 

Mensen met een hesje van de gemeente versieren je meestal met een bandje van #Bonfim. Dit zijn geluk armbandjes, 3 knopen staan voor geluk, gezondheid, en liefde. De knopen moeten uit zichzelf los laten dan zullen je wensen uitkomen. Let op dat je dit laat doen door mensen met zo een hesje. Ze worden door de gemeente ingezet. En geef deze mensen dan een klein fooitje zodat ze ook kunnen leven. Wees je wel bewust van mensen zonder een hesje. Dan kun je beter geen bandje aannemen.

 

Ben je in Salvador wanneer #Olodum optreedt probeer dan zeker een kaartje te bemachtigen. In het hotel of B&B waar je verblijft kunnen ze je daar altijd mee helpen.

 

En zoals altijd en overal, let gewoon een beetje op! Zorg dat je niet met teveel geld over straat loopt en hou je dure sieraden thuis. Mensen hebben het hier minder goed (materialistisch gezien) dan wij dus alles wat wij meer hebben kan interessant zijn. Verder vooral genieten en je mee laten voeren door de klanken van de Samba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Recente berichten
Please reload

Volg mij
  • LinkedIn
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Instagram Icon