• christelvangelder3

Road trip langs de mooiste "onontdekte" stranden en dorpjes van Bahia!

Reizen-Overnachten-Beleven


Parelwitte stranden, kristalhelder water en palmbomen... de meeste mensen denken dan misschien al snel aan Indonesië, of de Cariben. Maar Brazilië heeft kilometerslange witte zandstranden waar het complete plaatje klopt! Onder wuivende palmbomen genieten van een kokosnoot. Voelen voordat je het water inloopt is niet noodzakelijk, take a jump!


Onze reis begint vanuit Salvador. Dit keer vliegen we met Tap Portugal. Tap vliegt dagelijks van Amsterdam naar Lissabon, de vlucht naar Salvador vertrekt dan vaak halverwege de middag. Omdat het nog maar 8.30 uur vliegen is vanuit Lissabon ben je dan aan het begin van de avond (Braziliaanse tijd) in Salvador. Dit geeft je rustig de tijd om bij je hotel of pousada te komen.


Hotel Colonial - Overnachten


Door de taxi worden we afgezet voor de deur van Pousada Colonial, het pand doet zijn naam eer aan. Het is een mooi wit pand met gele luiken. Er hangt een bel bij de deur met een groot trekkoord! We komen ogen tekort als de deur wordt opengedaan. Prachtige houten vloer en een brede trap die naar de 2e verdieping leidt. Hoge deuren en bogen die naar andere ruimtes leiden. Ik probeer me voor te stellen hoe het hier geweest is vroeger....


De kamer is minstens net zo mooi als het pand zelf. Onze kamer heeft een groot raam met luiken die helemaal open kunnen en hoog uitkijken over de haven van Salvador. De volgende ochtend staat er een heerlijk ontbijt klaar in de binnentuin van het pand. We hebben prima geslapen tussen de frisse lakens en zijn dus klaar voor onze trip richting Camamu. Een afstand van ongeveer 198 km, het eerste deel is snelweg maar al vrij snel gaat de route over in een 80 kilometer weg. Dit deel van #Bahia is ontzettend groen. Af en toe komen we door typische Braziliaanse dorpjes waar de tijd is stil blijven staan. Straten met kinderkopjes, paard en wagen en natuurlijk voetballende kinderen. Het leven speelt zich hier buiten af. Halverwege de middag komen we aan in Camamu. Even snel pinnen nog voor we hier de boot opgaan richting het schiereiland Barra Grande.
Barra Grande - Reizen - Beleven


We hebben vandaag een snelle boot die ons in 35-40 minuten naar Barra Grande brengt. Op de pier al hoor je de muziek vanaf het strand komen, mensen in het water met een Caipirinha in de hand. De sfeer is ontspannen en een beetje hippieachtig. De beste manier om je verplaatsen is met een "quadrociclo" (quad) omdat alle wegen bestaan uit zand. We crossen richting onze pousada, let vooral op onverwachte kuilen en hobbels zodat je niet zoals wij al je spullen van de grond moet rapen :). Aangekomen bij de pousada zijn we nog net op tijd zijn om met de blote voeten in het zand naar de zonsondergang te kunnen kijken.


Barra Grande bestaat uit een aantal exotische zandstranden en een ontzettend leuk en gezellig klein centrum. In de avond op het pleintje vindt je kraampjes, live muziek,wordt #capoeira beoefend en rondom vele verschillende restaurantjes. Kortom gezellig en goed toeven hier.

Itacare - Overnachten - Beleven


Na een paar dagen genieten van zon, zee, strand en lekker eten is het weer tijd om terug te gaan naar het vaste land. De volgende plaats Itacare staat op de planning. Het boetiekhotel in Itacare waar we verblijven www.vilabarracuda.com.br verdient zeker een plaats op mijn blog dus hier zal ik later aandacht aan besteden! Itacare wordt ook wel eens het best bewaarde geheim van Brazilie genoemd, en ik begrijp wel waarom. Schitterende stranden, tropisch regenwoud, rivieren, watervallen, mangroves en goede golven om te surfen wisselen elkaar af. Omdat er goed gesurft kan worden hangt er hier ook een "surfsfeer" ontzettend relaxed. Helaas weinig foto's van de stranden hier omdat onze telefoon stuk ging. Maar google zelf maar eens op stranden Itacare Brazilie. Die zeggen genoeg. De ene baai is nog mooier als de ander, maar overal dezelfde sfeer. Echt laat je verrassen!


Ilheus is de volgende plaats om een nachtje te verblijven. De route er naar toe is mooi met vergezichten over zee en slingerende wegen. Verder is Ilheus niet echt de moeite waard om lang te blijven. Het is een tussenstop om het wat meer bekende Trancoso te kunnen bereiken.


Trancoso - Genieten


Trancoso is een rustig vissersdorpje tot het in de jaren 60 ontdekt wordt door de hippies. In de afgelopen jaren heeft Trancoso zicht omgevormd (gelukkig met behoud van de relaxte sfeer) tot een luxe hotspot aan de Atlantische kust. Het #Quadrado met kerk ligt aan de rand van het dorp. Het grote grasveld in het midden wordt gebruikt voor picknick, kraampjes en artiesten die hier hun kunsten vertonen. Uiteraard wordt er voetbal gespeeld. Aan het einde van de dag kun je vanaf de kerk een prachtige zonsondergang zien. Met een flesje wijn in de hand, zittend op een kleed zie je hier families en stelletjes genieten. Rondom het grasveld de gekleurde huisjes waarin nu winkeltjes, restaurantjes en het bekende #Uxua hotel zijn intrede heeft gedaan. Rustig slenterend langs de winkeltjes valt de avond in. Klanken van muziek, lachende en dansende mensen. Een mooie afsluiting van deze dag. Met een caipirinha is het lekker slapen....
Caraiva- Doen


Na een paar dagen is het tijd voor onze laatste plek op deze road trip. En ik kijk er zo naar uit, Nieuwsgierig door de verhalen die ik al gelezen heb. We gaan over onverharde wegen richting Caraiva. Onderweg wordt het landschap afgewisseld door weilanden, riviertjes en wederom kleine authentieke dorpjes. Op Caraiva rijden geen auto's, brommers of fietsen, het zijn namelijk allemaal nog onverharde wegen. De enige manier om Caraiva te bereiken is door een oversteek te maken met een hout bootje. De auto laten we achter aan de andere kant van de rivier, en de spullen worden tussen de frisdrank en andere inkopen gezet. In 5 minuten tijd varen we naar de overkant. We nemen het enige vervoermiddel wat hier ter plaatse is, paard en wagen. Een paar dagen genieten we van uitgestrekte zandstranden, kleine restaurantjes (een eigen fles wijn meenemen is heel gewoon hier). We zwemmen in de zee en in de rivier, laten ons op een band afdrijven naar de zee. En zien wat geen internet, geen materialisme met je doet. Kinderen die eigen gewichten maken door zakjes met zand aan een stok te knopen..... Een betere afsluiting van deze reis hadden we ons niet kunnen wensen. Even terug naar de basis en volledig ontspannen weer naar huis....

Road trip langs de nog onbekend Brazilaanse stranden -tips


De route van Salvador naar Camamu valt qua afstand mee, het is ongeveer 198 kilometer. Houdt er wel rekening mee dat de wegen slingerend door het landschap gaan. Je bent ongeveer 5 uur onderweg. Wel door prachtige natuur en authentieke dorpjes.


Vanuit Salvador kun je op 2 manieren vanuit het centrum op de juiste weg komen, met de pont en om het schiereiland heen rijden. Wij hebben gekozen voor het laatste omdat je dan in ieder geval alles in eigen hand hebt. Met de pont is het altijd maar afwachten of deze op tijd vertrekt en hoeveel mensen, auto's en andere vracht er mee moet.


Onze auto huren we bij #Sunny Cars (www.sunnsycars.nl). Je bent hier altijd goed verzekerd en er zijn geen bijkomende kosten.


In Camamu is een grote pier met een kantoortje waar je bootkaartjes kunt kopen. Je kunt kiezen voor de snelle boot of de normale boot. De snelle boot vaart je in ongeveer 35 minuten naar de pier van Barra Grande. De normale boot doet nog wat extra plaatsen aan voor je in Barra Grande aankomt. Als je niet te lang in de auto gezeten hebt ook een leuke optie. Zorg ervoor dat je voor je aan boord gaat genoeg contant geld op zak hebt. Op Barra Grande kun je niet overal met pinpas betalen en er is geen pinautomaat. De bank zit dicht bij de pier, een stukje naar boven lopen. Vraag gerust aan de mensen daar als je hem niet kunt vinden.


Mocht je in Itacare niet verblijven in het #boetiekhotel Vila Barracuda probeer er dan zeker een keer te eten in de avond. Ze hebben een restaurant waar je de lekkerste verse producten eet.


Itacare heeft leuke excursies, 1 ervan is door de mangrove naar een waterval waar je kunt zwemmen. De moeite waard. De meeste pousada's en hotels bieden deze (en meerdere) excursies ook aan.


Als je in Trancoso bent probeer dan een pousada te vinden dicht in de buurt van het Quadrado. Je bent dan zowel dicht bij het strand als bij de plek waar zowel overdag als in de avond wat te doen is.


Caraiva is een must als je deze reis maakt. Het is heerlijk om een paar dagen echt even authentiek te leven.


Tijdens deze reis zit je een aantal keren wat langer in de auto. Je hebt wel genoeg benzinestations en kleine restaurantjes langs de route. Maar zorg in ieder geval dat je altijd wat te eten en drinken in de auto hebt.

9 keer bekeken